Bontás nélküli ablak csere


Különböző módszerek léteznek arra, hogy a régi nyílászáróinkat részben  vagy teljes egészében megmentsük. Erre legtöbbször a bontástól, visszajavítási munkálatoktól való félelem vezeti az embereket, vagy pusztán gazdasági megfontolások, olcsóbban szeretnének az új nyílászáró árától jobb hőszigetelésű szerkezetekhez jutni.
Ezen igényeket részben vagy egészben teljesíteni is lehet, azonban mérlegeljünk. és csak akkor döntsünk egyik vagy másik módszer melett, ha azok előnyei nagyobb arányban lesznek, mint az esetleges hátrányai.

Milyen módszereket alkalmaznak általában az nyílászáró beépítő cégek!
  • Leggyakoribb a klasszikus tokráépítéses ablak csere, ill. tokráépítéses ablak csere melyeket akkor alkalmazunk ha a tokszerzetetünk gerébtokos, pallótokos, de összeségében is szélesebb 10-15 cm-nél, vagy belső spalettás, felső redőnytokos, és az ablakméreteink nem túl kicsik. Jó megoldás lehet belvárosi nyílászáróknál, vagy régebbi családi házak esetén is. Itt a nyílászáró szárnyainak eltávollítása után, a ablakok diópántjait eltávolítjuk, ugyanígy az ablakoknál, ajtóknál levő vízszintes és függőleges keresztosztókat. A gerébtok, pallótok bennmarad, az új nyílászáró a külső ablakok síkjába kerül. Tokráépítéses ablak cserénél ,a bontásos ablak cserével szemben minimum 2-2 cm-el kisebb ablakokat tudunk beépíteni, ami nagyobb nyílászárók esetében nem, de kisebb pl fűrdőszoba ablak esetében már zavaró. Gyakorlatilag innem minden munkafázis megegyezik a normál ablak cseréknél megszokottakkal, a tok szabadom maragó részeit a beépítendő nyílászárókhoz igazodó takaróelemekkel részben vagy egészben elburkoljuk, az új nyílászáró belső oldalára, mivela belső nyílászáró szárnyaink megszűntek, szélesebb párkányokat is szerelhetünk.
  • Nem feltétlenül a bontás nélküli ablak cseréhez tartozik, de itt megemlítendő a nyílászárók üvegeinek korszerűbbre cserélése, illetve utólagos szigetelése. Nagyon sok 10-12 évvel ezelőtti műanyag ablakot még a hagyományos 4-16-4-es K 2,8 W/m2K értékű üveggel szereltek melyekben a hőszigetelő üveg cseréjével, a hőszigetelési értékek jelentősen javíthatóak, ezen üvegcsere alkalmával az egyébként már nehezebben záródó, esetleg csak emelésre záródó nyílászárók beállításai is elvégezhetőek.
  • Hasonló megoldásokat javasolhatunk olyan sofa fa nyílászáróknál ahol a nem megfelelően kiválasztott szigetelő gumi miatt huzatos, a gyengébb minőségű üvegezés miatt pedig hideg a belső üvegfelületünk. Itt is jelentős javulás érhető el, (az új nyílászárókéval megegyező hőszigetelési értékek), ha az fa szerkezetenket jó állapotban meg tudtuk tartani.
  • Léteznek módszerek a kapcsolt gerébtokos ablakok, külső vagybelső szárnyának hőszigetelt üvegezésére is, valamint utólagos szigetelésére is. Minden esetben ,mielőtt bármelyik módszer mellett döntenénk kérjenek  előzetes véleményt gyakorlott és pártatlan szakemebertől. 
                   
keresőguruKosárOldaltérkép